Olemme sotatoimialueella. Jokaisen pitää tehdä kunniaa, kun tuleva kenraali Mikso saapuu kylään. Kesälapsi Jeremiaalla on aina käsi lipassa ohitustilanteessa, Mikso on opettanut, miten kuuluu tervehtiä. Poika osaa myös maastoutua niin, ettei meidän Mustikaan löydä häntä, Mikso on opettanut senkin.

Ukki joutui palaamaan kalareissultaan jo puolivälistä matkaa takaisin, kun ei tiennyt tunnussanaa. Portti ei auennut. Isäntä ja veli-Heinonen joutuivat saarretuiksi ja vangituiksi heinälatoon. Vartijan saattamina, (Jeremias ja suksisauva) he saivat käydä juomassa vettä tuvalla, mutta kädet oli pidettävä ylhäällä koko ajan.

Pihaan on kaivettu monta poteroa, jopa ukkikin innostui puuhaan mukaan. Kesätytöt kirjoittivat kenttäpostia, eli rakkauskirjeitä sinne jonnekin ja mummi neuloo sukkia ‘sotapojille.’

En tiedä, miten pääsisin rauhanomaiseen ratkaisuun tilanteessa. On turha kieltää Miksoa kertomasta armeijajuttujaan. Vaadin kuitenkin joka aamu saada tietää tunnussanan, koska minun on päästävä lehmiä hakemaan laitumelta lypsylle, olipa rintamalla tilanne miten kriittinen tahansa.

 

Päätin järjestää nimipäiväjuhlat. Suomen valtio esti Miksoa saapumasta juhliin keskellä viikkoa.

Tykistökeskitys on vahva, hän kertoi puhelimessa. Tämä tieto sai Jeremiaan hakemaan maitotonkan tykiksi kellarin katolle.

Jeremias kulki juhlaväen ympäri tahdissa, mars, koska hän harjoittelee rauhanturvajoukkoihin menoa varten. Sain häneltä nimipäivälahjaksi pienet portaat, että yltäisin paremmin keittiön yläkaappeihin. Ukki oli ollut avustamassa naulojen hakkaamisessa. Jeremias oli saanut idean kirjasta, jossa pikku-Kalle vei tikkaita kouluun, koska aikoi pyrkiä toiselle luokalle.

Kesätytöiltä sain Milla Magia-lehden, koska he jostain syystä luulevat sen kiinnostavan minua.

Veli-Heinonen toi lahjaksi sianporsaan, joka suljettiin väliaikaisesti koirankoppiin.

Isäntä halusi auttaa ja ripusti uudet Marimekon kukkaverhot salin korkeisiin ikkunoihin. Sanattomana tuijotin tulosta: harmaa nurja puoli oli sisäänpäin ja kukat näkyivät, komeasti kylläkin, ulospäin. Miehen logiikkaa!

 

Isännältä sain Tallinnasta ostetun nuken, joka on iloisen näköinen ja pyöreä, mutta hän ei pidäkään kuulemma laihoista nukeista eikä naisista. Veli-Heinonen kylläkin muisteli, että isäntä osti nuken Tallinnasta siksi, että olisi edes yksi iloinen naama, kun hän tulee kotiin, vaikkapa vaan nuken naama.

 

Jeremiaan langanhoikat vanhemmat saapuivat myös nimipäiville ja samalla tapaamaan ainokaistaan. Poika ohittaa kylmästi heidät, liimautuu syliini ja ilmoittaa: -Mä tykkään mieluummin pussata läskiä! Hän kertoo myös vanhemmilleen, että täällä on sie ja mie ja hyö, mutta Hesassakin on Savon murretta, siellä on TIETYÖ!

 

Tanssitaan, lauletaan ja juodaan sen pitemmän kaavan mukaan. Porsas saa kodin navetasta ja Jeremias komentaa poistuvia vieraita: -Katse oikeaan PÄIN! Jaksan jopa uskoa, että sotatila alkaa olla ohi, ainakin kun Mikso palaa armeijasta entisiin autonasentajan hommiinsa.