Keitin hernekeittoa lämmittämään syksyistä päivää. Kylään tullut serkku vihjaili ettei se ole vierasruokaa. Ruoka onkin usein ongelma. Muistan kuinka kesälapset murjottivat, kun joutuivat kärvistelemään ahvenfileillä,mustikkapiirakalla ja oman maan perunoilla. Kaverit kaupungissa herkuttelivat pitsoilla ja burgereilla. Elämä on kuulema yhtä tuskaa ja kärsimystä landella.Vähän itkettikin illalla pienintä kun oma nalle jäi kotiin.

Muistan tapauksen noin neljänkymmenen vuoden takaa. Lähdettiin joulun viettoon mummolaan. Pikkutytön nalle unohtui kotiin lähtökiireessä. Itku oli vuolas ja katkera juna-asemalla. Arvi-setä lähti juoksemaan kilometrin päässä olevaankotiin hakemaan nallen. Juna odotteli asemalla hyväntahtoisen junankuljettajan hypitellessä tyttöä polvellaan. Se ei unohdu koskaan tytön mielestä eikä äidinkään.

Voin minäkin tehdä edes yhden hyvän työn: opiskelijatyttö kertoi keittävänsä teeveden paistinpannussa koska hänellä ei ole kattilaa. Ostan hänelle ainakin kattilan ja ehkä vähän muutakin. Kolmevuotias kummilapsi toivoo joulupukilta ponikynttilänjalan, leikkitulitikun ja viivan jota pitkin voi juosta. Hän saa jonkin noista, viiva vaikuttaa helpoimmalta toteuttaa. Eila teki todellisen joulun hyvän työn viime jouluna. Hän haki anoppinsa pois hoitokodista omaan kotiinsa joka on myös anopin entinen koti. Eila hoitaa hänet rakkaudella kotona. Hänen miehensä on tästä onnellinen ja sopu vallitsee koko talossa. Olen ihan varma että Eila pääsee taivaaseen.

Joskus entisessä elämässä hankin joulujuhlia varten saumasukat ja peruukin joka oli muotia siihen aikaan.Nykyisin en edes omista iltapukua tai muuta siihen liittyvää, mutta eipä ole tullut kutsujakaan juhlaviin tilaisuuksiin. Ystävien kanssa pidettiin pikkujoulu jo elokuussa rantasaunalla. Vaatetukseksi riitti uimapuku ja saunatakki. Kinkun korvasi grillimakkara. Lanttulaatikkoa kuitenkin ostettiin koska se kuuluu mielestäni jouluun.

Lämpimän syksyn ansiosta joulutähti ja hyasintti kävivät kukkimaan kasvimaan reunassa lokakuussa. Olin heittänyt ne sinne keväällä maatumaan mullaksi ja nyt sain niiltä joululahjan, kukkivat kukat pöydälle! Nyt oikeana pikkujouluaikana nautin glögiä kotona pyjama päällä ja kuuntelen joululauluja nauhalta. Ihailen toisten ihmisten kuusia, ulkovaloja ja taivaantähtiä.

Ajattelen sitä junankuljettajaa ja pikkutyttöä ja Eilan hyviä tekoja. Uskon että tälläisiä "jouluenkeleitä" on liikkeellä paljon enemmän kuin tiedämmekään.Hyvyys leviää, kuten hymy saa aikaan hymyn. Hyvää joulunaikaa kaikille!