Parikymmentä vuotta sitten oli maatalousnäyttelyssä esillä tietokone Ieva, joka valitsi maajusseille emäntiä. Sille sai esittää toivomuksia, ja luulin, että useimmat miehet toivoisivat kaunista, kilttiä, tai oppinutta emäntää. Koneen käyttäjä kuitenkin kertoi, että yleisin toive oli: työihminen.

Kolmekymmentä vuotta sitten ei ollut Ievaa, jota voisi nyt syytellä siitä, että meidän isännällekin sattui emännäksi tällainen laiska-Leena, jota ei aina huvita työ aamusta iltaan, puhumattakaan yötyöstä.

Ahkeruus on ilomme,” sanoo sananlasku ja anoppi, mutta kuka sitä aina jaksaa iloitakaan. Unohda entisajan aitanpolulla juokseva tehoemäntä. Älä vie mennessäsi äläkä tuo tullessasi. Mennessä silitä koiraa, ja tullessa tee kukkakimppu tai lumiukko.

Anna jäädä omaan arvoonsa emännän, jolla on koti siisti, perhe ojennuksessa, lehmät ja siat palkittu, ja kasvimaa heinätön ja tuottava. Antaa naapurin arvostella pölyjä nurkissa, jospa niitä ei olisi niin paljon aivoissa.

 

Totuus on, että maanviljelijä-perheessä kahdeksan tunnin työpäivä on vain haave, samoin kuin viiden päivän työviikko. Yötyöksi menee useimmiten eläinten poikimiset ja sairauksien hoitamiset.Oman työnsä voi kuitenkin järjestää niin, ettei se aina tunnu pelkältä raatamiselta. Leikin, lapsenmielisyyden, ja huumorin voi ottaa mukaan töihinsä. Voi asennoitua niin, että maatila on kuntokoulu, vain ilman henkilökohtaista ohjaajaa. Työt, jotka eivät ole välttämättömiä, voi unohtaa, tai tehdä joskus, jos huvittaa. Kuka määrää että on siivottava joka viikko? Voihan kahlata roskissa jonkun päivän, ei se niin vaarallista ole. Onko pakko peittää vuoteet joka aamu? Tuoreen pullan voi korvata korpuilla jos ei huvita leipominen.

Karjatiloilla jää usein lepoaikaa keskipäivällä. Silloin voi lukea, laulaa, kirjoittaa runon, tai leikkiä lapsen kanssa. Voi paikata vaatteet iloisilla tilkuilla, tai piilottaa isännän kokoussalkkuun suolamuikun.

 

Luonnonläheisyydessä elävä ihminen pysyy terveenä. Tutkituta maasäteily, äläkä enää nuku vesisuonen päällä. Kuivaa yrttejä talvi-iltojen teetarpeiksi. Koivunlehtitee poistaa nesteitä, ja kanervankukkatee tuo ihanan yöunen. Kerää pihlajanmarjoja vitamiineiksi ja tee sata saunavastaa, juhlasaunomisia varten voi tehdä lehmusvastoja.

Tee narukeinu pihakoivuun ja keinu kaksikymmentä kertaa edestakaisin aamuin, illoin. Laita variksenpelättimelle kurpitsarinnat ja minihame, on paljon mukavampi kitkeä silikoonitytön seurassa.

 

Tästä luettelosta olisi tullut vieläkin pitempi, mutta esikoinen tuli vihaisena keskeyttämään kirjoituksen. Hän heitti paperilapun pöydälle, ja sanoi että luehan tuo uudestaan, onko tuo muka viisasta. Olin kirjoittanut eläinlääkärille lapun navetan oveen, että hoida se lehmä, jolla on kihara otsatukka ja punainen rusetti kaulassa.

Nykynuorisolla ei näytä olevan huumorintajua! Kaikesta huolimatta sanon että maalla on mukavaa.