Olen sedän omaishoitajana viikon ajan. Isäntä, joka on ‘virallinen’ omaishoitaja, lähti viikoksi syyskalaan naapurin isännän kanssa. Ei muka tarvitse heistä olla huolissaan. Tsunami ei merellä ole niin vaarallinen kuin maalla, ja kalaa tuodaan saavikaupalla.

 

Kotipalvelu käy onneksi joka paivä pistämässä insuliinin. Setä sanoo etteivät asiat ole koskaan olleet näin hyvin, ei edes eukkovainaan eläessä. Joka päivä tulee kaksi naista häntä hoivailemaan. Niin kauniitakin ovat, minkä nyt kaihisilmillä näkee.

 

Joskus hän on ollut intervallipaikalla hoidossa. Siellä hän laihtuu, putoilee sängystä, nipistelee hoitajia, jne. Puhutaan, että laitoshoidossa laitostuu, mutta ei, ei, hän on mitä virkein ja terävin ihminen. Mutta huomasin jokapäiväisenä kävijänä, että minähän tässä laitostun! Milloin on ruoka-aika? Milloin lääkkeenotto? Entä ulkoiluaika? Onko kissa syötetty? Kuka pelkää mustaa miestä? Missä nitrot? Asiat pyörivät mielessä pitkin päivää - siis minulla, joka olen terve ja jonka pitäisi viettää normaalia elämää!

Nyt kotihoidossa hän lihoo, vaatii kotikaljaa kun sairaalassakin oli, sekä tummaa ja vaaleaa leipää Hän suuttuu kun en mene lypsylle, ei muista ettei ole lehmiäkään.

Lehdestä hän näyttää minulle kuvaa, ja sanoo ettei ole ikinä nähnyt noin rumaa naista. Kuvassa on prinssi Charles Camillansa kanssa.

 

Ennenvanhaan kyläyhteisö hoiti hullunsa ja perheet vanhuksensa. Siinä on todella ollut elämänkoulua kaikille, on kuitenkin opittu vastuuta ja empatiaa. Ei puhuttu että terveydenhuolto on kriisissä, kuten nyt.

Ekaluokkalainen sanoo että setä on hyvä olemassa, kun se muistaa vanhoja asioita. Tänään hän kysyi sedältä, oliko dinosauruksia silloin kun hän oli nuori ja miten isoja ne oli.

 

Olen siis vielä kolme päivää omaishoitaja sedälle ja koululaiselle, joka tunnollisena oppilaana oli kertonut sedän terveiset opettajalle: -Opettajaneiti on puolta kauniimpi kuin Englannin Camilla!

 

Jos saan edes yhden ruuan onnistumaan sedän mielen mukaan, huokaan helpotuksesta tämän viikon jälkeen. Kunpa joku vielä kertoisi, mitä ovat hapanrokka, maitolämmitys tai potaattilohko ja miten ne tehdään!