Mummi on ollut terveyskeskuksessa jo monta päivää. Vanhan kansan ihmisenä hän on sitä mieltä, että virkamiehen pitäisi pukeutua asemansa mukaisesti: uskokaa tai älkää, tohtori Ylkkänenkin juoksentelee osastolla farkuissa ja t-paidassa, jossa lukee ‘Vaaran peruna.’ Millään ole enää mitään väliä! Isäntä lupasi mainita asiasta ystävälleen tohtorille.

Tänään kävin mummia katsomassa. Ylkkänen oli menossa jonnekin juhliin ja käväisi osastolla musta puku yllä ja rusetti kaulassa. -Ajatella, miten hieno mies, minun takiani pukeutui, huokasi mummi. Hän tuli niin terveeksi, että pääsee jo huomenna kotiin.

Ehkäpä se usko vaikuttaa paranemiseen. Minäkin podin vuosikausia migreeniä. Menin ihmeparantajalle, joka niksautti niskaa ja selkää ja sen jälkeen olen ollutkin terve. Isännälle en ole kertonut mitään koko asiasta, päänsärkyähän voi aina tarvita.

Sisareni Kaisa kutsuttiin presidentinlinnaan itsenäisyyspäivän juhliin. Isäntä epäilee syyksi sitä, että Kaisa osti Riitta Uosukaisen huutokaupasta sen kuuluisan vesisängyn, onhan se jo kulttuuriteko. Mummi katsoi juhlat videonauhalta seuraavana päivänä. Pysäytin kuvan Kaisan kohdalla, että saimme tarkemmin ihailla upeaa Tuukkalan kansallispukua ja muodikasta kampausta. Nyt mummi kertoo kaikille, miten ystävällinen Tarja Halonen on, meidän Kaisaakin jututti kädestä pitäen ainakin viisi minuuttia!

Samalla kansallispuvulla Kaisa juhlii nyt loppiaisena tyttärensä häät. Anoppi on ihmetellyt, tuleeko häistä mitään, kun morsian on niin kipeänä. Pahoinvointiakin on joka aamu, mikä ihme sitä oksettaa?

Hamasta nuoruudesta muistan miten me Kaisan kanssa piiritimme isäntää ja veli-Heinosta. Sitten kylälle muutti kaivonkatsoja-Kovanen, joka Kaisan mielestä hakkasi mennen tullen entiset ihastukset. Vuosien kuluessa Kaisasta on tullut ihan kuuluisa: SEN Kovasen vaimo.

Vesisuonet mies kylläkin löytää, jopa meidän sänkymme alta. Sängyn pohjalle piti naulata kuparinpala eristeeksi ja vielä ruisoljilla täytetty patjapussi lattian ja sängyn väliin. Jeremiaasta on hauska leikkiä sängyn alla ja hän ihmettelee, miksi hänen vanhempansa eivät suostu hankkimaan ruisolkipatjaa heillekin. Veli-Heinoselta saisi ilmaiset oljetkin! Kovanen lupaa, että nyt emme ainakaan sairastu syöpään vesisuonen päällä nukkumisen takia.

 

Pyysin Miksolta kyytiä kirkolle, kun kuulin että ‘yks jätkä pitää heittää kaupan tätille.’ Selvennykseksi kerron, että kirkonkylän kaupassa on monta söpöä kassatyttöä, joista pojat käyttävät nimitystä ‘kaupan täti’ pienen kummmityttöni Nepsun aloituksesta.

Vaan en enää ikinä mene Mikson kyytiin, en vaikka mikä olisi! Lippa silmillä ja verkkopaita yllä ei hätkäytä, mutta se musiikki, radio Mafia, vai mikä lie ollut, soi niin kovaa kuin ikinä sai neljästä kaiuttimesta. Kyllä kuului ja näkyi, kun ajoimme läpi kirkonkylän, liikenneympyrässä vielä kolme ylimääräistä kierrosta. Saimme paheksuvia katseita, veli-Heinosta nauratti kioskilla ja joku piteli korviaan. Ainakin kilometrin säteelle musiikki kuului, mutta minä en ole kuullut mitään pariin päivään, korvat vain soivat.

Lieneekö syy autoajelun vai puhutaanko minusta pahaa selän takana? Kävin terveyskeskuksen ajanvarausluukullakin, mutta se oli suljettu. Tohtori Ylkkänen kulki ohi ja nyt hänellä oli päällä t-paita, jossa oli kalaverkon kuva ja teksti ‘Puruvesi.’ Minunkin mielestäni ‘Puruvesi’ on hyvä lehti, mutta mietin saakohan tohtori mainostamisestaan montakin ilmaista vuosikertaa? Kaikella kunnioituksella, empatialla ja kiitoksella ajatellen, kysyn vaan! Minä ainakaan en ole saanut edes yhtä ilmaista näytenumeroa.