Esikoisen kaveri opiskelukaupungista tuli kylään. Näimme jotain ihan ainutlaatuista: vanhat saappaat oli värjätty kultavärillä ja yllä oli musta huppuviitta. Hän oli kuin avaruusolento toiselta planeetalta. Hänellä oli Osama Bin Ladenista muistuttava parta, nenäkarvat ja kärsivä ilme. Normaalilta näytti vain miehen kädessä oleva sport-korkilla varustettu lähdevesipullo.

Kesätytöt tuijottivat tätä uskomatonta olentoa ja näin, kuinka Mikson pisteet putosivat huimasti. Huivi, verkkopaita ja rikkinäiset farkut eivät ole tämän rinnalla mitään! Kaverin nimi oli Osmo, mutta kutsuimme häntä Osamaksi ihmeellisen yhdennäköisyyden vuoksi. Ja uskokaa tai älkää, tämä mies opiskelee Helsingin yliopistossa uskontotieteitä!

 

Tämän viikon aikana meillä on käyty monenmoisia kirkollisia keskusteluja. Minäkin uskon kohta pystyväni ‘akateemiseen analyyttiseen ajatteluun,’ koska olen kuulemma ‘kohtuullisen sivistynyt kirkkouskovainen.’

Mummi keinutuolistaan tenttaa Osamaa: -Jos sitä ei voi syödä, ei säilöä, ei käyttää, ei pistää talteen, eikä se ole tarpeellista, niin mihin sitä tarvitaan? Mitä virkaa on uskontotieteellä?

-Jos kaikki opiskelisivat sitä, niin tulisi maailmanrauha. Jos toinen on yhtä oikeassa kuin sinä, ei tarvitse lyödä. Tämän päivän uskontotiede suhtautuu myös eri uskontoihin neutraalisti, niinkuin tieteessä kuuluukin. Enää ei kiistellä, onko Jumala olemassa vai ei, valistaa Osama.

 

Mummi myöntää, että ennen vanhaan kirkossa käynti oli melkein ainoa sosiaalinen tapahtuma. Kultaa ja kynttilöitä, mikä elämys rahvaalle! Näki kaikki naapurit, parhaat vaatteet sai laittaa päälle, nuoret voivat vilkuilla kirkonmäellä toisiaan, ja sai olla ihan luvan kanssa laiskana. Muista pyhittää lepopäivä -käskyä noudatettiin aina. Mutta ei siinä tiedettä tarvittu. Lähetyssaarnaajia vaan koulutettiin Ambomaalle.

 

Osaman sisar on ollut lähetyssaarnaajana Etelä-Etiopiassa ja toimii nykyisin kielenkääntäjänä. Tiedättehän Omeron.kielen, kysyy Osama? ( kas, kun ei heti tullut mieleen!)

Kuulemme myös, että joissain uskonnoissa sunnuntai ei olekaan lepopäivä, vaan lauantai tai maanantai. Mikson mielestäkin maanantai sopisi oikein hyvin lepopäiväksi.

Sisareni Kaisa opiskelee filosofiaa. Osama sanoo, että siinä kaikki tieto on epävarmaa ja muuttuu koko ajan. Fundamentalisti taas on sellainen, joka uskoo aina olevansa oikeassa, ehdottomasti. Osama ottaa vertauskuvaksi punajuuren. Fundamentalisti luulee, että sitä voi vain keittää, se on ainut käyttötapa. Filosofi voi tehdä myös raastetta, bortskeittoa, ym.

Osama kertoo meille aikakäsityksestä, Einsteinin madonrei’istä ja avaruuden mustista aukoista. Unimaailman puolelta saa myös lisää tietoa, mutta kukaan ei ota sitä todesta.

Kesätytöt kuuntelevat korva tarkkana keskusteluja ja tekevät tietokilpailukysymyksiä minulle ja isännälle: -Mikä ei kuulu joukkoon: Toronton nauruliike, Nokian parannuspappi, Jalovaara-Juntunen vai George W. Bush?

Kun seuraan nuorison nopeaa älynjuoksua, tuntuu kuin olisin veneessä meren aalloilla, juuri ja juuri pää pysyy pinnalla kun pitää molemmista laidoista kiinni!

 

Tämän viikon jälkeen tuntuu niin tyhjänpäiväiseltä nämä meikäläisten keskustelut siitä, että sataakohan tänään, ja onko meillä hyvä kunnanjohtaja, ja onko HK-n sininen tänään tarjouksessa.