Naapurin isäntä on rakastunut kissanpentuun. Onnellisesti hymyillen hän tuo pennun korvani viereen ja kuiskaa: kuuntele! Olen toki useasti ennenkin kuullut kissan kehräävän.

Kissa ei syönyt kalaa, onko moista kuultu! Sirkku - emäntä koetti kaikella tapaa: keitti, paistoi jne. Hän jopa sitoi narun muikun ympärille ja veti sitä perässään pitkin tuvan lattiaa. Kissa seurasi kiinnostuneena leikkiä. Ällistynyt oli kylläkin kalakauppias, joka kävi ovella ja lähti pois kun ei talon väki edes huomannut häntä. Kylän taloissa hän nyt kertoo että hupsuiksi ne on tulleet, konttasivat pitkin lattiaa muikun perässä. Hän ei ainakaan mene enää sinne kalankaupalle.

Kesälapsi tarjosi kissalle kalapuikkoja ja yllättäen ne kelpasivatkin. Nyt Sirkku perkaa kalat nahattomiksi fileiksi, jauhaa ne lihamyllyllä kahteen kertaan, muotoilee ne puikoiksi ja paistaa voissa. Aamupäivä menee ongella.

 

Eripuraa näiden naapurien kanssa meille tulee autosta. Taavi Talitintti uskoo että auton sivupeilit ovat vihollisia joita kohti pitää hyökätä. Isäntä laittoi peilien suojaksi rukkaset jotka usein unohtuvat niihin kirkonkyläreissullekin. Sitten hän ihmettelee että onpas pimeää.

Kissan mielestä on hauska katsella peilistä näkyvää toista kissaa, joten se raapii rukkaset pois paikoiltaan ja kuvioi auton pellin kissankynsillä.

 

Kesätyttöjen kanssa rustasimme runon naapurin isännälle lahjaksi, kun hän täytti kuusikymmentä vuotta. Murrerunot ovat nyt muotia. Tytöillä on rytmitajua, kuten huomaatte näistä säkeistöistä:

 

On se hyvä, että siula on Sirkku ja kissa,

nii ainakaa leikkimiel ei oo suavuttamattomissa,

kun narun piässä vettää lattialla kalloo,

nii ei hupsuuttaan siinä muilta salloo.

 

On se hyvä, että muikkuleikillä suat toiset iloseks,

ja matkustat, paatte eläkkeet siloseks.

Sitten rahattomana on mukava silitellä kissoo,

ainakaa silloin ei tuhloo eikä vinguta vissoo.

 

On se hyvä, että suatte viettee vanhuutta tätä !

Kun kissa vua on terve, teilä ei oo mikkää hätä.

Ja jos männööki muisti, tai näkö, tai kuulo,

nii ainakaa teitä ei oo millonkaa vaivannu ennakkoluulo!

 

Isäntä tuli todella iloiseksi, ja laittoi runon tauluksi seinälle kissankuvan viereen. Tai kuvien: kissasta on kahdeksan kuvaa, ja meidän runomme pääsi niiden keskelle ihan kunniapaikalle!