Niin, hän alkaa ajatella elämän rajallisuutta. Mitähän kavereille kuuluu? Nyt olisi hyvä sauma pitää luokkakokous? Totta! Parikymmentä vielä elossa olevaa harmaapäätä innostuu asiasta. Hyvä pojat, pidetään kunnon saunailta! Juomia ei tule puuttumaan! Ja muistatko mitä se Jussi sanoi? Ja pienviljelijä ranchillaan? Hauskaa tavata kaikki, tästä tulee unohtumaton juttu!

Muutama on mennyt kuolemaan vuosien varrella ja joillakin muisti pätkii, kaikkia ei saa millään kokoon.

 

Illan kuluessa kaikilla on hauskaa, loppuillasta velatkin tuntuu saatavilta. Muutamilla on kuulolaite. Kahdella tälläisellä on todella lystiä, he viittovat ja nauravat. Kuuntelen kuinka toinen kertoo kalansaaliistaan ja toinen hirvenmetsästyksestä, mutta luulevat puhuvansa samasta asiasta. Ja mitä tuolla lie väliä, hauskaa on.

Silloin aikoinaan ei ollut koulupsykologeja, ja se kyllä näkyy, toteaa porukka.

Ja eikös vaan soinnukin hyvin teologi ja geologi! Ja on se hyvä että meijän porukassa on edes yksi hurskas mies!

Joku kertoo näkevänsä eukkoaan vain pari kertaa vuodessa. Kun tapaavat, vaimo pyytää nimen vieraskirjaan.

Mutta tämä on valioporukka, miten lie sattunutkin samalle luokalle tälläinen joukko! Malja sille!

 

Puheenaiheet eivät ole tästä päivästä. Minulle tulee mieleen Römpän ukko, jonka nähdessään nuoriso huokaa:-Tuolta se tulee taas höpisemään vanhoista hyvistä ajoista! Tai koulupoika joka nähdessään setänsä raitilla, sanoo että ” on tuokin ihme hiihtäjä.” Vaikken ymmärrä nykynuorison kieltä, veikkaan ettei hän tarkoita suksilla sujuttelijaa.

Joku valveutuneempi puhuu sentään politiikkaakin. Hän sanoo että kun kunnassa eletään pilli-Piiparisen mallin mukaan, on elo mukavaa ja leppoisaa. Turha kiire pois. Ja mitäpä tuota mitään muuttelemaan, eletään kuin ennenkin.

 

Yksi mies kertoo että hän meni lääkäriin kun on tuota ikääkin ja sydämessä joskus muljahtelee. Kaikki arvot olivat tosi hyvät, ei kolesteroolia, ei verenpainetta. Nuori naislääkäri oikein kehui ja sanoi että teillä on varmaan hyvät elämäntavat, jatkakaa vaan samaan malliin. Mies kertoi varovasti, että iltaisin hänellä on tapana vähän ottaa, niinku unilääkkeeksi. Lääkäri-tyttö rohkaisee: - Ottakaa vaan iltaryyppy, nukuttaa paremmin. Mies ei suorastaan kehdannut sanoa, että hän ottaa puoli pulloa viskiä illalla, ja sitten nukuttaa oikein hyvin seuraavaan puoleenpäivään saakka.Vielä ovella lääkäri hyvästelee: -Jatkakaa vaan samaan malliin.

Vaikka kädet vapisee ja nenä punoittaa, mies yrittää noudattaa lääkärin kehoitusta.

Kun vaan terveys kestäisi, hän huokaa.

 

Savusaunassa on lämpöä vielä aamullakin istuskella ja hyvästellä kaverit. ”Ehkä otin, ehkä en,” sanoo Matti Nykäsen sanoin joukon humoristi. Taas ensi vuonna tavataan, on niin mukavaa kun mies on tässä iässä!