Ystävänpäivänä haluan muuttua Milla Magiaksi ja tehdä ihmeitä taikasauvan heilautuksella.

Taion kermakakun laihduttavaksi ruoaksi. Humphrey Bogartin haluan kanssani shamppanja-aamiaiselle.Ystävälleni Anjalle annan punaisemmat posket ja Irjalle pystytukan. Kälyn toisen hymykuopan taion itselleni. Kylätien oikaisen lyhyemmäksi ja Pirkon saareen teen sillan. Kesälapsi Jeremias ei pidä ajatuksesta, hän haluaisi sinne lossin. Hänestä olisi hauska ajaa lossia, vaikka siltaa pitkin, jos se onnistuisi.

 

Kyselen ystäväntekoja muultakin perheeltä. Esikoinen lupaa, ettei enää herättele kuopusta kouluun viiden minuutin väliajoin. Jos ei itse opi nousemaan, saa maata vaikka koko viikon hänen puolestaan. Ukki lupaa pelata useammin palloa koulun lasten kanssa. Hän kokee itsensä tärkeäksi, kun kolmevuotiaat ystävät tulevat kurahaalareissaan ovelle ja kysyvät mummilta lupaa, että saako Toivo tulla pelaamaan vähäksi aikaa?

 

Isäntä ja veli-Heinonen lupaavat mummin vakavasta kehoituksesta lukea katekismusta uudestaan kymmenien käskyjen kohdalta. Heidän nuoruudessaan piti kyllä opetella käskyt, mutta ei kai niitä käsketty noudattamaan? Mummi kehottaa miehiä viemään hyvää oppia eteenkin päin. Miehet ehdottavat hurskaasti, että mennäänkö sitten naapureita käännyttämään? Eivät takuulla arvaa, mitä varten ollaan ovella. Kun kerrotaan niille, että ei saa varastaa ja pitää muistaa pyhittää lepopäivä, syyttävät ehkä kotirauhan häirinnästä. Mummi menee loukkaantuneena kamariinsa, hän kun ei istu siellä missä pilkkaajat istuvat.

 

Kesärenki Mikso lupaa ostaa minulle ystävänpäivälahjaksi kumisaappaat. -Miksi, onhan minulla kumisaappaat, sanon. -Ei ole enää, kun ritsaan tarvitsi kumia ja Mustin pentu pureksi toisen kengän rikki, Mikso kertoo ja lupaa lisäksi ottaa pennun omakseen.

Se onkin todellinen ystävänteko, sillä tämä pentu, Mörkö nimeltään, on ihan mahdoton. Se juoksee jäälle tuntemattomien pilkkimiesten luo, kantaa niiden rukkaset ja karvahatut meille ja vetää reput lepikkoon. Järven jäältä kuulen aikamoista kiroilua. Koulun pihalta se hakee lasten lapaset ja hautaa ne lumihankeen. Pihapuiden lintuja se hätyyttelee Jeremias apunaan ja nuhdesaarnan jälkeen poika puolustautuu: -Sä olet sanonut, että kaikki haikaran näköiset linnut on heti ajettava pihalta pois!

 

Vanhainkodilla käydessämme Jeremias kaatoi vahingossa kukkamaljakon. Eräs mummo huusi sängystään: -Jos et ole kiltisti, mörkö vie sinut! Jeremias hämmästyi: -Miten Mörkö voi viedä minut, minähän nukunkin sen vieressä!

Musti itse on jättänyt pennun minun hoiviini, katselee kesätyttöjen kanssa televisiota ja ”lukee” kirjoja. Kuulin kun tytöt keskustelivat: -Musti pitää kovasti Peppi Pitkätossu-elokuvasta. Enemmän se pitää siitä kirjasta, väitti toinen. Tietokilpailuihin pentu myös osallistuu ja voittaakin usein. Tytöt kysyvät esimerkiksi, että onko Kairo Egyptin pääkaupunki, onhan? Pentu haukahtaa ennen kuin Jeremias ehtii vastata ja saa pisteen.

 

Jeremias lupaa ystävänpäivälahjaksi, että saan kesällä nukkua yhden yön hänen kanssaan leikkimökissä jos vain mahdun sinne. Varmistuakseen asiasta hän hakee autotallista metrimitan ja mittaa minut ja leikkimökin. Se on siinä ja siinä, kymmenen senttiä pitäisi lyhentyä!