MIEHEN LOGIIKKAA

 

Mies leikkasi ruohoa pihansa reunoilta. Piha oli kuin shakkilauta, laatat kahta väriä ja ruutuina viivasuorassa. Tuli mieleen, mikähän siirretään seuraavaksi, sotilas, hevonen, vai talonpoika?

Miehen logiikalla maan pitää olla tasainen, kun hän leikkaa ruohoa. Näkyy olevan myyrän kaivamia multakasoja. Mies mietti että mikähän tuo on? Olisiko kukkapenkki? Sen ylitse voisi tietysti peruuttaa auton, takarengas jo tasoittaa sen. Pieni kivi on vieressä, sinne sekin painuisi. Leikkuuterät ottaa kiinni, ainakin jos on viikonloppusiiderissä. Tai kun työläinen tulee illalla sorvin äärestä ja rouva vaan on ollut koko päivän shoppailemassa, ja muistuttaa ruohon leikkuusta. Mies ajaa ruutujen välistäkin ruohon kovalla kolinalla. Sitten hän asettaa ruutujen päälle puutarhatontun. Tai tornin. Tai valekaivon. Kallista? Elämä on.

 

Kerran Espanjassa auto sammui keskelle katua. Apuun juoksi mies, viittoi ja puhui, mutta sanaakaan emme ymmärtäneet. Hän otti kännykkäni, taputti sitä ihastuneena, ja huusi: -Grazia, Nokia! Hän soitti sillä jonnekin, löysi sanakirjastani sanan, ja ilmoitti hymyillen valkeilla hampaillaan: Nostogurki! Nostogurgi! Jonkin ajan kuluttua tulikin iso auto, jossa oli myös nostokurki, ja hinasi automme korjattavaksi. Avulias mies jäi heiluttamaan kättään ja huuteli ilosena Grazia Nokia! Hänellä oli loogista päättelykykyä ja avulias mieli.

Tämä asia tuli mieleen, kun marjaretkellä humpsahdin keskellä varvikkoa olevaan kavalaan monttuun nurinniskoin. Siitä pois keinotellessa tuli mieleen, että omien käsivoimien lisäksi olisi ehkä ollut tarpeen se nostokurki!

 

Hyvä logiikka oli papillakin, jolle kerroin synnintunnossani, että parikymmentä vuotta sitten kävin lypsämässä hammaslääkärini lehmiä korvaukseksi hammashoidosta. Odotin nuhteita, mutta pappi kysyi kiinnostuneena: -Tiedätkö ketään hammaslääkäriä, joka tarvitsisi hyviä saarnoja?

Kerran seisoin raitiovaunussa yhden Jorkin kanssa. Hän laittoi kätensä hartioilleni ja yritti pussata poskeani. Huusin leikkisästi kovalla äänellä: Kuulkaas nyt kanssamatkustaja, näpit irti! Penkeiltä nousi kaksi miestä, tarttuivat Jorkkiin, ja veivät hänet kauemmas minusta vahtien häntä loppumatkan. Jorkki mulkoili vihaisena, ja karjui kadulla, että tään sä kyllä muistat! Muistankin, koska lempi loppui siihen. Hän ei yhtään ymmärtänyt savolaista huumoria.

 

Sauli Niinistöllä on hyvä logiikan taju. Hän ei herätä agressioita, ottaa nuoren, kauniin vaimon, menee palloliiton johtoon, vaikka ensin vaan hymyilee että en nyt oikein tiedä. Eikä muka lähde presidenttikilpaan, ja on sillä asenteella jo callupeissa voitolla. Mutta hänhän lähtee, kun oikein kovasti pyydetään ja kauniisti rukoillaan. Totta kai lähtee! Luultavasti hänet valitaankin, on hänellä poliittista pelisilmää.

 

Matti Vanhasen kannatus on alentunut koko ajan, vaikka Sirkka Mertalasta tulisi kyllä edustava presidentin rouva. Saisi vain silittää Matin paidat paremmin, eilisissä uutisissakin paita oli niin rutussa että ihan hävetti. Audimiehen mukaan liitto vetelee viimeisiään jos nainen ei silitä miehen pyykkejä. Timo Soinin kannatus taas kasvaa, vaikka sen paitoja ei silitä kukaan ja takkikin on yhtä rytyssä kuinVeikko Vennamolla aikoinaan. Mutta kyllä kansa tietää, ketä äänestää!

Eiköhän joku lehti pyydä minua kohta politiikan toimittajaksi!