Vanha tuttavani Peräkylältä,Sirkka! Ei oltu vuosiin tavattu ja nyt satuttiin samaan pöytään Prismassa. Sirkalla oli ostoskärry niin kukkuroillaan ruokatavaraa,että kävin ihmettelemään syytä ostosvimmaan.

-Kaikki seihtemän lasta tulloo kesälomale perreineen, kyllä siinä ruokoo männöö, hymyili Sirkka.

-Tuovat kai ne ruokia tullessaan, kyselin.

-Kahvipaketin ne tuop ja vessapaperii, kun meijän ulkohuussissa käytetään vuan sanomalehtii.”On niin mukava tänne muale aina tulla äitin ja isän luo”, sannoovat. Kyynel ihan herahtaa Sirkan pyöreälle poskelle.

-Tekee kai ne töitä ja auttelevat sinua?

-Liisa tullo kyllä aina marja-aikaan ja kerree pensaat tyhjiks. Puuhellalla on nii hyvä keittee mehut, ei kulu sähköö. Kaikki säilöö ja viep mukkaasa, sillä kun on viis lasta nii mehhuu kulluu.

-Eikö tule kalliiksi noin ison joukon oleminen?

-Koko talven eläkkeet on siästetty. Veikko on kalastanu ja tarjousruokia on vua ostettu. Kasvimuan jakson vielä tehhä viime kesänä. En tiijä miten nyt käyp ku polovi on reistaillu. Mielellään lapset veis perunat ja sipulit ja muut, mut maa-artisokasta ne ei tykkee. Mie sitä raastetta pakastin ihan isoja pusseja, on pitkin talavii Veikon kanssa syöty vua sosekeittoo ja kalloo, ku Veikko on kalastanu. Lääkärkii sano että onpa hyvä ruokavalio ja aika terve mie oun ollukkii. Veikola on vähä asentohuimausta. Heti kun tekköö asennon, tulloo sota-aika mieleen, ja käyp huimoomaa.

 

-Onko sinulla monta niitä lapsenlapsia?

Kuustoista. On ne niin rakkaita, kahoppas, miula on mukana niihen kuvat. Tää Veetiki sano että osta mummo rampoliini, myö hypitää siinä. Ei miun eläke ihan riittäny, mut mie otin pikalainoo Ellokselta, kun tul lehen välissä mainos. Se on kätevä laina, 24 euroo vuan kuussa tarvii lyhentöö. Veikkokii sano jotta eihän pankista sua noin pienelä lyhennykselä minkäänlaista rahhoo

Vua on se mukava kun ne niin viihtyy, vaikka meilä ei ou mukavuuksia. Aurinkoo ne tykkee ottoo ja joka ilta pittää sauna lämmittee. Veikko on vielä jaksanu tehhä ihe puut, nuapurin Jussi käyp ne sitten ajamassa pihhaan, Mie oun niitä pinonnu, mut ei pitkee aikoo päivässä jaksa ku käyp hartioihi. Rilliin pittää ostoo aina makkaroo, se pittää olla Wilhelmii, mut ei juustolla, siitä ne ei tykkee.

 

-Missä ammateissa lapset on, vai ovatko työttöminä kun joutavat olemaan kesät teillä?

-Hyvät ammatit on kaikila, Liisakii valamistu nyt opettajaks. Ja komiat autotkii on kaikila. Veikko viime kesänä löi puita tehhessää poloveensa. Vävyt siinä pihassa pelas tennistä, mut ne sano että tilataan vuan taksi viemään liäkäriin, siitä suap kyytikorvauksen. Ei myö ois tuota tiijettykkää, mut liäkär kirjotti lapun. Eivät tarvinnu vävyt sen takia autoo käynnistee; Veikkokii sano että just pienet matkat viep eniten pensoo ja kuluttaa autoo..

Pekka on oikein hyvä vävy, se kirjotti miule ihan ilemasiks verenpainereseptin ku on liäkäri.. Sosterissa ottaavat toista kymppii käynniltä!

 

-Nyt pittää joutuu linja-autoon, hätääntyi Sirkka. Oisha se toinen vävy lähtenä käyttämää mut kun niilä ol Retrettiin meno, nii sanoin että mänkee vuan, kyllä se linja-kuski nostaa nää tavarat kottikärriin. Sen toin tullessain uottamaan tiepuoleen, siihe meijän mökile ku on tieltä vielä sata metrii. Ja voip se Veeti-poikakii juosta avuks työntämään kärrii, jos näkköö auton tulon siinä rampoliinilla hyppiissään. On se niin mukava poika!

 

Kannoin Sirkan kaverina kassit pysäkille.Tytär ja vävy vilkuttivat siinä ajaessaan ohi, sinne Retrettiin kai.