Teimme kesäretken kirkonkylän keskustaan. Jeremias laittoi toiseen jalkaan kumisaappaan ja toiseen huopatossun, koska niin oli ollut joulupukillakin vaihtelevien kelien vuoksi.

Kerimäen museolla oli oikein hyvin minulle sopiva tapahtuma, variksenpelätinnäyttely.

Ukkia kiinnosti hotelli Herttuan sota-asenäyttely. Onhan hyvä, että on jotain kättä pitempää jos sattuisi tarvitsemaan. Isäntä ihastui taidekokoelman tauluun, jossa oli yksi vesilasi, kuppi ja tiskiharja. Tuli kuulemma kotiolot mieleen: hyvä, yksinkertainen taulu.

Kerimäen terveyskeskuksella saa hyvää kahvileipää. Nautiskelimme tuoretta pullaa ja kahvia.Luin lehteä kun tohtori Ylkkänen kulki ohi. Hämmästyin, kuinka ajatuksen voima voi toimia näin nopeasti: juuri olin miettimässä tietäisikö tohtorin koulutuksella mitä tarkoittaa hermeneuttinen?

Tämä outo sana oli edessäni olevassa Kotimaa-lehdessä. Ajanvarausluukulta ei kuitenkaan annettu vastaanottoaikaa, vaan ohjattiin kirjastoon tietosanakirja-osastolle. Jeremias löysi kirjaston lastenosastolta kirjan joka kertoi Nuuskija-Niilosta, ja sen pitikin olla tämän jutun pääaihe.

 

Tänä kesänä Jeremiaan lempirooli on ollut Nuuskija-Niilo. Näen hänet päivänmittaan aitan alla, puun oksalla, koirankopissa ja muissa mitä ihmeellisimmissä paikoissa.

Hän on saanut selville monta tärkeää asiaa. Esimerkiksi: Mikso nipisti kesätyttö Ellua ja Ellu ei nyt pese sitä kohtaa takapuolestaan edes saunassa. Ukki otti nitron kalareissulla. Kesätyttö Pipalta unohtui silitysrauta päälle, mutta Mikso oli lohduttanut, että kun on monta rautaa tulessa, voi joku jäädä päällekin.

 

Tänään Nuuskija Niilo kertoi, että Mikso on lakannut hakkailemasta Ellua, kun Ellu oli kertonut suvustaan. Isäntä oli todennut että onpa viisas poika. Hän ei olisi hakkaillut minua ollenkaan jos olisin etukäteen kertonut suvustani, varsinkin anopista. Tämän tiedon kuultuani ilmeeni on erittäin äkäinen ja kirjallisuutta harrastavat kesätytöt kysyvät kainosti, että onko tänään jotain muutakin kuin Säädyllinen murhenäytelmä?

 

Tv-kuuluttaja kertoi, että EU aikoo kieltää tervanpolton. Naapurin Hilja oli ihan liikuttunut kyyneliin: näin meistä pidetään huolta ja varjellaan. Isäntä oli ollut sitä mieltä, että olkoon, jäähän meille vielä sauna ja viina, jos jostain on annettava periksi.

 

Nuuskija - Niilo ilmoittaa, että Kaisa-sisareni on tulossa kylään. Kaisa tuo terveisiä oopperasta ja konserteista ja tunnen sivistystasoni kohoavan huimasti. Kaisan lähdettyä kesätytöt huokailevat, että voi miten hieno nainen, oopperassakin on käynyt monta kertaa! Täällä näyttelee ihan tavallista. Ajatella, on tavannut Tamara Lundinkin ja Matti Salmisen! Jos Aida-ooppera on niin hienoa, niin miksi ei aidan seiväs sitten ole?

Ajan irvistelijät ulos ja he kiljuvat, että miksi sitten juuri heille eilen sanottiin, että tulkaapas katsomaan tv-tä, kun siellä on YLEISSIVISTÄVÄÄ ohjelmaa? Ei pitäisi sohaista noin arkaan paikkaan, ainakaan eräiden, joilla ei ole sivistystä ollenkaan!

 

Jeremias tulee kertomaan, että naapurin Hiljalla on konjakkipullo yöpöydällä. Viettääkö se huonoa elämää? Ja nyt hän ei enää haluakaan olla Nuuskija-Niilo. Se on ihan tylsää kun täällä ei tapahdu mitään. Tästä alkaen hän on vain Jere kiharapää, sen nimen hänelle on antanut kerhossa tyttö, josta hän käyttää nimeä Taru takkutukka.

 

Nykyisin en tiedä enää yhtään mitään, mitä tässä talossa tapahtuu. Kaipaan Nuuskija-Niiloa!