Asioista pitäisi löytää aina positiivinen puoli, neuvovat nykyajan kouluttajat. Sanoinkin siis navettatöillä isännälle, että minähän olen saanut tästä talosta koulutustani vastaavan vakituisen työpaikan. Se alkaa olla jo harvinaista nykyaikana. Samalla otin häntä kaulasta kiinni heinäpaalilla istuessamme.

Isäntä ilmoitti, että seksuaalinen häirintä työpaikalla on nykyisen lain mukaan kielletty sakon uhalla. -Se on sitten sata euroa, isäntä vaati. Hän on lukenut, että joku on hakenut jopa lähestymiskieltoa asian johdosta.

Aloitin mykkäkoulun. Esikoinen seurasi vanhempiensa touhuja pari päivää ja sanoi hyväksyvästi, että mitä turhia puhumaankaan, hyvinhän teillä nuo viittomakieliset uutiset toimivat.

 

Mökötykseen kyllästyneenä lähdin keräämään yhteisvastuukeräystä Nykäsen poikamiesisännältä. Palattuani kuopus kysyi: -Nykäskö se sinnuu? Tämä kävi naurattamaan minua niin kovasti, että mykkäkoulu loppui sillä kertaa siihen.

-En olisi ollenkaan pahastunut poikamiehen seksuaalisesta häirinnästä, sanoin isännälle härnäävästi. Hän tuijotti minua pitkään ja sanoi, että on se kumma, miten ikä vaikuttaa joihinkin naisiin!

 

Helppoahan meidän on leikkiä kuuroa tai mykkää. Asia muuttuu vakavaksi, kun se alkaa olla todellista. Meidän mummon kuulon heikkeneminen alkoi haitata elämää. Hänestä on tärkeää kertoa esimerkiksi ompeluseuran kuulumiset ystävilleen Saimille, Taimille ja Tyynelle,-STT:n uutisille, sanoo esikoinen. Monenlaista sotkua ja pahaa mieltä on tullut moneen paikkaan.

Vaan ei tule enää, ainakaan siitä syystä. Kuopus ilmoitti eräänä päivänä suureen ääneen, että mummilla on LUULOLAITE! Sen voi avata ja sulkea ja patteri pitää muistaa vaihtaa. Mikä ihmeellinen keksintö!

 

Jokaisen olisi syytä miettiä oman luulolaitteensa sulkemista kokonaan, ainakin tilapäisesti, ettei tarvitsisi pitää mykkäkoulua.

Kun meidän isäntä kuuntelee radiosta päivänpolitiikkaa ja uutisia, hän kiroilee, että miten on mahdollista, että kaikki vähäjärkiset ovat valikoituneet tuonne eduskuntaan. Hän lukee paikallislehdestä poliittisia päätöksiä ja manaa, että onpa totisesti tyhmää porukkaa! Ei riitä että on urheilussa hyvä. Saahan sitä hiihtää, juosta ja vaikka suunnistaa, mutta pitäisi osata myös ajatella. Tässä on mielestäni luulolaitteen sulkemisen paikka. Sohvalta vain ylös ja äänestämään.

 

Muistan kuinka edesmennyt setäni oli pankissa töissä ja joutui sieltä pois kirjanpitopetosepäilyjen vuoksi. Asiaa ei kuitenkaan koskaan saatu todistettua. Setä eleli vauraanoloisesti kunnioitettuna kansalaisena. Töitä hänellä riitti vaikka kuinka paljon, sillä potkujen jälkeen melkein kaikki pitäjäläiset teettivät hänellä veroilmoituksensa. Niin toimi sen ajan kuulo ja luulo ihan ilman laitteita.

 

Ystäväni Eila, joka vaihtaa poikaystävää noin viikon välein, kertoi löytäneensä elämänsä miehen, ehkä. Kysyin parin päivän jälkeen, miten menee? -No, se nukkuu tuolla sohvalla ja minä Mustin kanssa tässä sängyssä. Mies oli näet erehtynyt komentamaan Eilan koiraa.

Tänään Eila soitti ja kertoi, että juttu on nyt sitten lopussa. He olivat aterioineet yhdessä ja ruokana oli ollut muusia ja lihapullia. Mies oli kysynyt, osaako Eila tehdä yhtä hyviä lihapullia kuin hänen äitinsä. Eila ajoi miehen ulos ja heitti vaatteet perään. -Ei enää miehiä, sanoo Eila.

Joskus myöhemmin, ehkä puolen vuoden kuluttua muistutan häntä tuosta lauseesta ja kysyn, että mitä kuulinkaan, vai luulinko vain kuulleeni?