AUTO

 

Täällä syrjäkylällä asuvalle auto ei ole lainkaan turha ostos. Halusin ikioman auton. Naapurin Mikso tarjosi omaa Relluaan, koska hän lähtee armeijaan, eikä siksi tarvitse autoa. -Se on ihan kunnossa, sillä ajelee näkymättömiin mutkaista tietä. Muuta vikaa ei ole kuin kuin että bensapumppu vain on sökö, kertoi Mikso.

Kysyin neuvoa armaalta aviomieheltäni. Hän mietti vähän aikaa ja sanoi: Jaa-a, jos se tähän asti on kulkenut ilman bensapumppua, niin kai se kulkee tästä eteenpäinkin. Osta pois sellainen auto.

Halusin kuitenkin katsella autoliikkeiden autojakin.

-Hautujutuu, tervehti ensimäisen kaupan myyjä leikkisästi. -Suosittelen punaista, kaikki naiset haluavat punaisen auton, hän sanoi.

Kerroin että ei sovi meille, kun tytär on allerginen punaiselle värille, ja meillä on kalkkuna, joka hakkasi nokallaan pojan punaisen mopon kuhmuille. Sekin vihaa punaista väriä.

 

-Ollaanko sitä tultu autoa ostamaan? kysyi seuraavan kaupan myyjä En nähnyt siellä hallissa kyllä muutakaan ostettavaa, joten älykäs huomio, sanoisin. -Katsellaan ensin, minä sanoin, mutta myyjä kumarteli koko ajan vierellä. -Katsokaas, rouva, tällä pääsee hiljaa ja kovaa ja tässä mallissa on erikoisvalmisteiset turvavyötkin, yltää varmasti ympärille.

 

-Talo tarjoaa kahvit ja wiinerit, ilmoitti reteästi kolmannen kaupan myyjä. Hän kertoi olevansa aina kohtelias kaikille, koska ihan tavalliselta näyttävä toppatakkiasiakas voi olla vaikka lottovoittaja. -Minäkin olen voittanut lotossa kuusi euroa ja neljäkymmentä senttiä ja toppatakissakin on untuvatäyte, kehuskelin.

Lottovoittajan näköisenä menin neljänteen liikkeeseen. Myyjä-poika kurkisti ikkunasta entistä autoani (isännän Lada), ja totesi: -Vaihossa tuosta tuskin hyvitettään mittään, mutta täällä on kyllä yks hyvä käytetty Foordi. Siihen ku iskunvaimentimet uusii, (silmäili minua arvioivasti ylhäältä alas) nii ajeloo hyvästi yhen kesän. Hän kertoi voivansa antaa alennustakin, koska tuntee meidän isännän.

Parahiksi isännän paras kaveri, veli-Heinonen poikkesi liikkeeseen. -Foordi ei ole auto eikä margariini voita. Nosta kytkintä, hän sanoi. Tein neuvon mukaan ja tarjosin kyytä Heinosellekin, koska vettä satoi rankasti. Hän olikin jo soittanut meille saadakseen kyydin, mutta Jeremias ei ollut pyytänyt isäntää puhelimeen. -Ei se nyt voi tulla, se laskee rahojaan, oli poika sanonut.

 

Nyt ajelen Mikson Rellulla. Hinnan kuultuaan isäntä ilahtui suuresti ja osti uuden bensapumpun.

Mikso sanoi, että kun hän palaa armeijasta, hän ehkä ostaa sen Foordin. Onpahan mukavampi käydä naisissa. Ja yks Peska ostaa tämän Rellun, kun kyllästyn siihen. Se tarvitsee varaosia.

Siis nyt mennään, eikä meinata, sanoo Jeremias!