SUKUPOLVIEN VÄLINEN KUILU

Jos sinulle ovat tuttuja talkkuna, syltty, sianlihakastike ja Kauko Käyhkö, olet käkikellosukupolvea. Kuulin tämän totuuden kun kerroin pitäväni Geog Otsista. -Mikä muumio se on? kysyi kesärenki Mikso.

Tämä rambo-terminaattorisukupolvi ei tiedä mitään vanhasta hyvästä ajasta. Pidän esimerkiksi Casablanca-elokuvasta. Mikso sanoo että niin hänenkin isoäitinsä pitää, mutta katsokaapa kerran filmi ‘Takaa-ajettu,niin tulee vähän vilskettä aivoihin.

Minun aikanani luettiin Kippari-Kalle-sarjakuvaa. Nyt kesätytöt hihittelevät Viiville ja Wagnerille, kuinka Wagner voitti nauramattomuuskilpailun, kun sanoi Viiville että aikoo ruveta siivoamaan. Heidän mielestään minun sopisi lukea Kissa Karvista, koska se oli eilen lihava, on tänään lihava, ja he paljastavat juonen lopunkin: se on aina lihava. Kiitos vaan!

Minun ikäluokalleni on opetettu tottelevaisuutta ja täsmällisyyttä: muista kello, aikataulut jne. Vanhempien kunnioitus kuului ilman muuta asiaan. Vaan entäs nyt! Koska en ole opetellut laittamaan viestiä puhelinvastaajaan, pyysin kesätyttöjä huolehtimaan siitä lähtiessäni risteilylle. Ruotsin laivalta soitin kotiin ja vastaajasta kuului: -Hei, en juuri nyt ole tavattavissa, mutta jos olet noin 50-vuotias, hyvännäköinen mies, jätä puhelinnumerosi, otan heti yhteyttä.

Voi hyvänen aika! Tytöt olivat menneet saareen eväsretkelle, kun yritin tavoittaa heitä antaakseni kunnon ripityksen. Piti pyytää isäntää poistamaan viesti. Vähän ajan kuluttua soitin taas kotiin ja nyt vastaajasta kuului: -Moi, olen saunassa. Olen Tauno Palon näköinen 50-vuotias mies. Jos olet kaunis nainen, alle 30-vuotta, tule heti tänne!

Minun ikäluokkani suorastaan kunnioittaa puolueita: vanhat hyvät keskusta, kokoomus ja sosialistit. Esikoinen ystävineen tuhahtelee: väärä tunnuskukka! Joku ruiskaunokki tai apila tai RKP:n leppäkerttu! Ihmisten kosiskelua! Pitää perustaa uusi puolue. Uudelle luonnonläheiselle puolueelle olisi vapaana ainakin horsma, voikukka ja ohdake, ja leppäkertun tilalle vaikka ahven, muikku, kettu tai karhu. Ainakin kettu-, ja karhu-puolue herättäisivät nimensä takia ajatuksia, metsä- ja kalamiehiähän on pilvin pimein. Rentun ruusuja löytyisi horsma-puoleelle ainakin parikymmentä joka kapakasta. Ensi vaaleissa äänestääkin koko kansa!

Sukupolvien välinen kuilu tulee esille myös suhtautumisesta maatalouteen. Korkeasti koulutettu esikoinen puhuu vakavasti ympäristön suojelusta ja maatalouden päästöistä. Isäntä kiihtyy toden teolla. -Tälläiselle, jolla vielä talikko pysyy kädessä ja rautakanki, ei tarvitse tulla peeaata puhumaan, ollaan sentään ihmisten leiväntuottajia!

Hän lähti pois kunnan kokouksesta ovet paukkuen, kun rupesivat maataloutta haukkumaan. -Mitä päästöjä muka meidän lehmien lietteestä tulee? Jäähän elämisestä jälkiä joka tapauksessa, katsokoot vain omat päästönsä! Pantaisipa nämä luonnonsuojelijat viljelemään tälle kansalle leipä, niin siitä tulisi nälänhätä!

Vien kuopuksen päiväunille, mutta ennen nukahtamistaan hän haluaa tietää, mikä on zombi. Mikso nimittää häntä sellaisella nimellä. Ja mitä tarkoittaa Kaisan viihdevuodet? Kiellän kaikki turhat kysymykset, koska minun ajatukseni katkeilevat jo muutenkin tässä hulinassa.

-Miksi et mene katkaisuhoitoon, kysyy Jeremias.