Meidän isännän paraskaveri on veli-Heinonen. Kolmantena joukossa on usein myös komea lankomieheni, liikanimeltään kaivonkatsoja. Nyt hän on hurahtanut filosofiaan. Millään muulla ei ole merkitystä kuin mitä sanoo Aristoteles. Hän on nyt muuttunut mies: viina ja tupakka on pahaa, painonnosto ja raaka urheilu on pahaa. Ei tule nivelvaivoja kun ei syö punaista lihaa eikä appelsiinia. Kahvi on pahaa. Sianliha on pahaa. Hän on nyt niin henkevä ihminen, että pääsee ihan taivastilaan jo katolla istuessaan! Nyt olen kyllä ilkeä, myönnän.

 

Veli-Heinonen on maailmanmatkaaja, hän käy usein jopa Tallinnassa, minne hävitti minun Kotkan meripäivien lippiksenikin. Nyt hän kävi Latviassa ja Liettuassa. Sieltä hän osti suuria vanhoja hopearahoja, puheista päätellen hänellä on kaikki Liettuan vanhat rahat. Sitten hän kehtaa minulle rahattomalle tulla sanomaan että hän ei voi ostaa tilalle uutta lippistä, hänellä ei ole latin latia, kun tuli ostettua niin paljon rahoja!

Viipurissakin tämä maailmanmatkaaja käy usein ja ostaa kullankeltaista likööriä, venäläistä votkaa ja kolmatta juomaa, jonka nimen lausuminen ei oikein vielä onnistu häneltä. Joku moskvitskaja tai jotain sinnepäin Yritän päästä sivistyksen makuun joten kuuntelen tarkasti ääntämisharjoituksia. -Taas olen ilkeä!

 

Seuraava moitittava on meidän isäntä. Hänellä on vankkoja mielipiteitä naisten ulkonäöstä. Minullekin hän osti joululahjaksi peilin, jotta voisin joskus vilkaista siihen. Kesätyttöjen ulkomuodossa hänellä ei ole moittimista ja hän kuljettaakin heitä mielellään Huviniemeen tansseihin. Poikamies-Pesonen kyllä hoitaisi nämä kuljetukset, mutta isäntä ei oikein luota Pesoseen. Sillähän voi olla taka-ajatuksia yleensäkin naisten suhteen.

 

Miesten lempiharrastus kesäisin on rantakalan keitto. Isännän mielestä soppaan pitää laittaa puoli kiloa voita viittä vesilitraa kohti. Soppa pitää syödä nuotion loisteessa kun ilta-aurinko painuu järven taa, sileä on kuikan tie, ja sauna lämpiää. Näin romanttinen meidän isäntä on parhaimmillaan! Rantakala-illan jatkoksi miehet laulavat lempilaulujaan: Kalle Tappinen ja Kaamasen tiellä. Viimeksi mainitussa onkin kyllä totuudenmukaiset sanat: -sen näkee peilistä, on kaikki eilistä jne. Kyselen vaan että kuka maksaa ruokalaskun, jos joka soppaan pannaan puoli kiloa voita? Kesälapsi Jeremias ehdottaa että Aristoteles.

 

Gallup-kyselyissä pitää yleensä ruksata oikea tai mieleinen vastaus muutamasta vaihtoehdosta. Jos minulta kysyttäisiin, ovatko miehet yleensä viisaita ja älykkäitä, ja vaihtoehdot olisivat: olen samaa mieltä, olen eri mieltä, tai minulla ei ole mitään mieltä, vastaisin varmaan tämän vuodatuksen jälkeen, että olen kokonaan vailla mieltä. Mutta ehkäpä huomenna olenkin toista mieltä!