Kesän juhlinta alkaa Vapusta. Katsoin suurella kunnioituksella joukkoa, joka vietti vappuyötä kirkonkylän liikenneympyrässä. Siihen oli tuotu pöytä, tuolit ja grilli. Grillaamisen tuoksut leijuivat ympärillä, ja shamppanjapullot poksahtelivat. Ei kukaan ainakaan voi syyttää tätä joukkoa salaisesta juhlinnasta.

Eilan naapurikaan ei salaillut vappujuhlintaansa: oli nukahtanut eteiseensä jalat ulkorapulla ja nukkuikin siinä koko päivän.

Kesän aluksi tilasin postimyynnistä bikinit, kukalliset ja hiukan pitemmällä lahjeosalla. ( Luonto ei antanut periksi mennä lähikauppaan ja sen pieneen sovituskoppiin) Vaan kuminauha riksahti poikki! Kirjoitin valituksen ja paluupostissa tuli uudet bikinit. Lähikauppias olisi varmasti kysellyt tarkemmin ja mennyt henkilökohtaisuuksiin.

 

Otimme Eilan kanssa aurinkoa uusissa bikineissämme pyhäisen keskipäivän, ja illalla lähdimme katsomaan harrastajateatteriesitystä, jossa ystäväni Pike on pääosassa. Kannustimme, taputimme ja tömistelimme minkä jaksoimme. Pyysimme Pikeltä nimikirjoituksen käsivarteen ja nettiosoitteen ihailijapostiin. Esitys oli koulun pihalla jossa oli penkit kaaressa nurmikolla, ja varatuoleja seinustoilla.Väliajalla tarjottiin kahvia, munkkeja ja mehua. Ihan oikea mansikanviljelijä kylältä ajoi autollaan väliajalla kentälle, ja saimme ostaa mansikoita suoraan lavalta pahvirasioissa. Kesälomalaisia oli pukeutuneina jopa lierihattuun, kukkamekkoon ja korkokenkiin. Ei yhtään haitannut, että esittäjiltä unohtui sanoja, jännitys sai äänen tärisemään, ja Pikeltä putosi hattu päästä. .

 

Kirkkorannassa oli menossa lentopallo-ottelu, jota menimme innolla kannustamaan. Tauolla kyselimme pelaajien mielipiteitä kotikunnastaan. Yksi mies kertoi nähneensä unta, että hän oli rotta jota vedettiin hännästä Savonlinnaan asti! Ja vielä Enonkosken kautta! Olipa paha uni!

Pankinjohtaja vaikutti uupuneelta. Hän kertoi että aina saa muistuttaa asiakkaita katteettomista tileistä, ja joka yhdistykselle pitäisi olla rahaa antamassa. Mistä hän ottaa niille taaloja, kun itsekin pitäisi elää, eikä kohta kerkeä edes palloa pelaamaan, vaikka on sponsoroinut urheilua tuhansilla euroilla.

Sosiaalijohtajakaan ei näyttänyt omalta iloiselta itseltään, vaan seurasi peliä uupuneen näköisenä. Ajattelin että hän miettii Sosterin asioita, mutta hän kertoikin olleensa Tallinnan matkalla, ja aikaero väsytti kovasti.

.

Yksi elämäntaiteilija kävi olutkasseineen istumaan kentän viereen Hän ilmoitti suoran ja kaunistelemattoman mielipiteensä kotikunnastaan: Paska kunta.

 

Pelin jatkuessa tuli äänikin käheäksi kannustushuudoista, joten menimme rantalaiturille jossa oli tarjolla muikkusoppaa ja pullakahvit. Joku pikkusieluinen rouva valitti, että hän ei erikoisemmin pidä muikkusopasta, lohikeittoa voisi kyllä syödä.

Me nautimme muikkusoppaa kiitollisina siitä, että vielä saa puhdasta Puruveden kalaa. Ruuan hinnan nousu, ja uhkaava ruokapula ei vielä ole koskettanut kaikkia, toteamme.

Arvauskeskuksen poppamies on useasti varoitellut minua polvien ylirasituksesta, mutta siitä huolimatta otan toisen lautasellisen tätä muikkukeittoa.

Eilan loma loppui mutta hän soitti vielä monta kertaa menomatkalta.Eihän kotiin ollutkaan Vihantasalmesta kuin muutaman baarin matka. Vähän tien sivussa oli ollut ravintola Piilopaikka, mutta hän ei mennyt sinne, kun on niin kauan elänyt piilossa muutenkin maaseudulla. Länsi-Suomeen mennessä oli ollut Renkomäen ABC-kahvila, ja hänen oli heti ruvennut tekemään mieli Runkomäen iltamiin. Kotona oli miehellä ollut pihvit grillissä ja juomia kylmiössä. Kun on pitkään poissa niin tarjoilut on sillä aikana parantuneet, totesi Eila. Mutta niin siinä kävi kuten ennenkin, että kun meni puoli tuntia, niin mies sanoi että älä syö noin kauheesti, sunhan pitää laihtua ja lakkaa jauhamasta niitä piirakoita, on aika ykspuolinen ja epäterveellinen välipala, ja ne kaljat on MUN!

 

Yömyöhällä Eila soittaa, että hän ei viihdy Länsi-Suomessa vaan tulee ensi viikonloppuna taas mukavaan Savonmaahan, hän ehkäpä muuttaa kokonaan tänne!