Jokin aika sitten kerroin lehdessä meidän isännän hirven metsästyksestä. Sen jälkeen isäntä sanoi, että eikö ne siellä lehdessä tajua, ettei sivistystä saamaton syrjäkylän akka ole kelvollinen laukomaan tyhmiä mielipiteitään julkisesti. Ja miten ihmeessä lehdessä pidetään noin hölmöä toimittajaa, joka on vielä kaiken lisäksi sen juopon taksikuskin serkku!

 

Niinpä ajattelinkin nyt kiittää ja kehua meidän isäntää. Hän onkin todella kunnollinen ja hyvä mies, julkiuskovainenkin. Mutta jos saarnavuorossa on pappi Pikkarainen, meidän isäntä ei mene kirkkoa lähellekään. On se muka sen sortin körttiläinen.

Isäntä on myös viisaampi kuin moni muu mies, sen hän on sanonut minulle useinkin. Hän on aivan varma ettei monikaan yhdistys tule toimeen ilman häntä. Kylätoimikunta? -Kyllä minä voin ruveta puheenjohtajaksi, totta kai! Hän ehdottaa itse itseään, varmuuden vuoksi.

 

Isännän harrastus on kuorolaulu. Hän on mies-, kirkko- ja kamarikuoron kantava pylväs. Meidän kylällekin hän haluaisi perustaa sekakuoron, mutta tuskinpa ne osaisivat oikein arvostaa, kuoron vetäminen on kovaa puuhaa. -Kullalleni minä laulelen, hän kajauttaa rantasaunan kuistilla ja toteaa sitten, että naapurit varmaan luulevat, että Pavarotti on tullut kylään.

 

Hän ihmettelee usein, kuinka hän on sattunutkin syntymään tälläisten älyllisesti vähälahjaisten ihmisten pitäjään. Onkohan se jonkinlainen kohtalon koulu? Hän uskoo olevansa älykäs mies, joten hän puhuu seurassa kirjakieltä ja käyttää sivistyssanoja. Hän sanoo että virastotalolla on hyvät sosialistiset tilat tarkoittaen kylläkin sosiaalisia tiloja. Hän kertoo saaneensa ansioistaan kunnalta pöytästandartin, ja vieraiden lähdettyä hän ihmettelee, miksi ei vaimolla ole yhtään käytöstapoja, kun hihittelee itsekseen.

 

Isäntä on myös kuullut, että on hienoa myöhästyä niin sanotun akateemisen vartin verran. Ollakseen tarpeeksi sivistynyt, hän on muuttanut sen kymmeneksi vartiksi, varmuuden vuoksi. Naapurien nimipäiville kylän väki menee kuuden, seitsemän maissa illalla ja lähtee pois yhdeksän jälkeen. Jos lähtee, silloin nimittäin me tulemme kylään, Poislähtijät vilkuilevat toisiaan ja istahtavat takaisin penkeille. Talon emäntä kiristelee hampaitaan, kun pitääkin keittää toiset kahvit koko porukalle.

 

Tämän kaiken kiitoksen jälkeen minun pitää kyllä sanoa yksi huono asia: hienotunteinen hän ei osaa emäntäänsä kohtaan olla. Esimerkki: häneltä leikattiin silmä ja siihen laitettiin tekomykiö. Näkö muuttui todella hyväksi. Nyt hän kertoo ihmisille, että emäntäkin näyttää puolta isommalta kuin ennen!

 

Joskus ostan kirjoja, koska haluan sivistää itseäni. Isäntä kuitenkin sanoo, ettei kannettu vesi kaivossa pysy, ja että on parempi jos hän meidän perheessä huolehtii älypuolesta.

 

On hän joskus oikein kilttikin minua kohtaan. Hän sanoo, että vaikka Luoja ei ole antanut hänelle viisasta emäntää, niin onpahan antanut pehmoisen pullukan (taputtaa samalla pyllylle). Eikä kukaan koko pitäjässä osaa kuulemma tehdä niin hyvää uunirieskaa, kuin hänen emäntänsä!

 

Joten kiitos vaan Luojalle hyvästä miehestä.